Het Bomencharter in België groeit!

Het bomencharter in België groeit

1 man, 1 team. 24 samenwerkingspartners. 180 gemeenten, die ernaar streven een hoeveelheid bomen te planten. 1.282.866 bomen geplant. Nog 452.002 te gaan. Dát is de Bomencharter in België. Jo Maes is die ene man, die vanuit zijn liefde voor bomen met het Bomencharter begon. Hij vertelt hier zijn verhaal over dit mooie initiatief.

8 maart 2023

Van links naar rechts: Kris Michielsen, Ilse Eelen en Jo Maes

Start in 2019

Jo: “Dat er meer bomen in België moesten komen, las je overal in de kranten, hoorde je op het nieuws. Maar in mijn eigen gemeente Bertem zag ik nog niet zoveel gebeuren. Ik dacht, waarom maken we er geen bomendorp van, met ten minste 2.000 bomen erbij? Daarvoor ging ik met de gemeente, maar ook met scholen in gesprek.” De gemeente durfde de belofte wel te doen om prioriteit te geven aan nieuwe bomen. En scholen stonden direct klaar om mee te helpen dat te realiseren. Dat was de start van de Bomencharter. Een bomenexpert, Kris Michielsen, sloot zich al snel bij hem aan, samen met BOS+, de Vereniging voor Openbaar Groen en Ilse Eelen van Hart voor bomen. Ilse, Kris en Jo vormen het Team Bomencharter.

Streefdoel

Het idee achter het Bomencharter is simpel: een gemeente tekent een contract, waarin staat dat ze ernaar streven om een bepaald aantal bomen te planten tussen 2019 en 2024. Het is geen verplichting om dat aantal te halen, maar een streefdoel. In sommige gemeenten staat de teller nog op 0, maar sommige hebben al het drievoudige aantal bomen geplant ten opzichte van hun eigen streefdoel. “Op de website staat hoeveel het streefdoel is en hoeveel ze al gehaald hebben. Zo voelen ze een tikkeltje concurrentie en dat stimuleert,” verklaart Jo.

Steun van alle partijen

“Wat we in Bertem voor elkaar kregen, kon wellicht ook in andere gemeenten,” vertelt Jo. Hij ging in gesprek met allerlei gemeenten in Vlaams-Brabant en in een jaar tijd was het Bomencharter flink gegroeid. 19 gemeenten zetten hun handtekening voor een streefdoel van in totaal 100.000 bomen. “Die eerste gesprekken waren het meest intensief, omdat we ons nog moesten bewijzen. Maar met de juiste media-aandacht en de gerichte communicatie krijgen we inmiddels steun van alle partijen.”

De ervaring leert dat het Bomencharter een nuttig instrument kan zijn om de gemeenten bij het bomenverhaal te betrekken.

Bekijk hier de website van het Bomencharter met een overzicht van alle deelnemende gemeenten, hun streefdoel en het aantal bomen dat al geplant is.