Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Vind hieronder het antwoord op veel voorkomende vragen over Plan Boom. Staat je vraag er niet bij? Neem dan direct contact met ons op.

 • Wat is het doel van Plan Boom?
  Met Plan Boom willen we in vier jaar tijd 10 miljoen extra bomen planten in Nederland. Hiermee verkleinen we onze CO2-uitstoot en wordt onze leefomgeving mooier, groener, frisser en gezonder. Iedereen kan zelf bijdragen en kan in de eigen woonomgeving daarvan de vruchten plukken.
 • Waar worden de bomen geplant?
  Onze ambitie is groot: 10 miljoen bomen is een fors aantal. Waar vinden we plek voor deze aanplant? Er zijn 3 soorten locaties waar we op inzetten: openbare ruimte die publiek eigendom is, private gronden en landelijk gebied. Een deel van de beoogde 10 miljoen bomen zal nadrukkelijk ‘dicht bij de mensen’ worden geplant, daarnaast gaan we bomen planten buiten de bebouwde kom. Niet alle locaties zijn geschikt om bomen te planten, zoals gebieden voor weidevogels of open landschappen. Het vinden van geschikte locaties dient daarom lokaal te gebeuren. Dit vraagt het nodige speurwerk, veel overleg en praktische adviezen. Op dit moment zijn er naar schatting twintig keer zoveel bomen als inwoners in Nederland dus dat betekent dat er zo’n 3% bij komt.
 • Wat voor soort bomen worden er geplant?
  Wij werken met een mix van aansprekende, relatief grote bomen en vooral veel jonge en inheemse boompjes. De laatste categorie betreft vooral bomen die niet te groot worden en dus eenvoudig in stad en dorp ‘inpasbaar’ zijn. Deels wordt gewerkt met kleinschalige aanplant in/bij woonwijken (plantsoenen, bermen, parken, ‘vergeten’ restgebieden). Uit oogpunt van haalbaarheid, zullen wij ‘meters maken’ aan randen van stad en dorp bij bedrijfsterreinen, weilanden, en in bosgebieden.
 • Is er wel ruimte in Nederland voor 10 miljoen extra bomen?
  Er is in Nederland genoeg ruimte voor 10 miljoen bomen. Maar deze plekken dienen we wel zorgvuldig uit te zoeken. Daarom gaan we echt lokaal aan de slag: met bewoners, groepen en gemeenten kijken we waar de ruimte is en waar de bomen het beste geplant kunnen worden. Daarnaast kunnen bewoners met een eigen tuin meedoen door een ‘deelnemerspakket’ aan te vragen en gaan we het lokale bedrijfsleven benaderen om op hun terreinen bomen te planten of een plantlocatie te sponsoren.
 • Wat kan ik doen voor Plan Boom?
  Om de komende vier jaar 10 miljoen extra bomen te kunnen planten in Nederland is er veel hulp nodig! Je kunt helpen als particulier en met je organisatie. Kijk bij Meedoen hoe jij kunt bijdragen.