Zoeken
Waarom een boom in de stad een goed idee is
Waarom een boom in de stad een goed idee is
Een groeiend aantal gemeentes kiest voor meer groen in de stad. Omdat dat heel veel voordelen oplevert. Welk soort groen levert nu de meeste voordelen op? Als je er even bij stilstaat, is het antwoord best logisch: bomen! Hieronder lees je enkele leuke feiten over bomen op een rij, waar de stad profijt van kan hebben.
7 juli 2022
- Een volwassen boom kan bij een flinke regenbui 200 tot 400 liter water vasthouden. De druppels vallen op de bladeren en takken, die er pas afglijden als het blad zwaar wordt. Daarmee vertraag je de hoeveelheid water die op de straatstenen valt. Bovendien verdampt een groot deel van het regenwater nog voor het de grond bereikt.
- Een boom is een levende airco. Sterker nog: een heel grote boom verkoelt evenveel als 10 airco’s samen! Twee redenen: Onder bomen valt schaduw, wat verkoeling brengt. Een boom met een brede kroon en dicht bladerdek levert de meeste verkoeling op. Denk bijvoorbeeld aan de beuk of linde. Ten tweede verdampt een boom water. Die verdamping kost energie, dat de boom haalt uit zonlicht en (warme) lucht. Daarmee kan een boom de lucht zo’n 2 à 3 graden verkoelen.
- De natuur is goed voor de fysieke en mentale gezondheid van de mens. Uit onderzoek blijkt dat het aantal bomen of bos in een stad hiervoor de meest positieve effecten oplevert.
- Creëer een ‘eiland van biodiversiteit’ met bomen in de straat of in parken. Want bomen vergroten de biodiversiteit nog veel meer dan andere beplanting dat doet. Zo kunnen op een grote zomereik wel zo’n 800 dieren leven, vooral insecten en vogels.
Een aandachtspunt: het groene-tunneleffect
Bij de vergroening van steden is het belangrijk om een balans te kiezen tussen hogere en lagere begroeiing. Als je een (smalle) straat beplant met brede bomen, dan veroorzaak je op de langere termijn het zogenaamde groene-tunneleffect: auto’s rijden door de straat en veroorzaken vervuilde lucht. De kronen van de bomen zijn verstrengeld en beletten dat de lucht stijgt. Zo blijft de vervuilde lucht onder de bomen hangen, wat extra ongezond is. Door lage en hoge begroeiing te combineren voorkom je dit negatieve effect.
Bronnen:
- Wageningen University: Factsheet Waterhuishouding
- Wageningen University: Factsheet biodiversiteit
- IVN: De eik, boomvol leven
- nu.nl: artikel over hoe bomen voor verkoeling zorgen
Tags: