Groen verbindt – Verhoog het welzijn in uw gemeente met Plan Boom Utrecht

Plan Boom voor gemeentes

Veel gemeentes zetten in op groene wijken. Geen wonder: bomen zijn van levensbelang voor mens én natuur. Toch lopen gemeentes vaak tegen obstakels op bij het vergroenen van wijken. Plan Boom Utrecht ontzorgt en helpt gemeentes door kant-en-klare bomenacties aan te bieden. Zo behaalt u makkelijk uw klimaatadaptatie doelstellingen.

Plan Boom Utrecht

Plan Boom Utrecht is een project van de Natuur en Milieufederatie Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht, waarin we zoveel mogelijk extra bomen willen planten in de provincie Utrecht. Dit doen we onder andere door plantacties op te zetten in samenwerking met gemeentes. De gemeentes Baarn (2021), Houten (2022), Utrechtse Heuvelrug (2023), Nieuwegein (2023) en Bunschoten (2024) gingen u al voor!

“Als gemeente Houten willen we graag een bijdrage leveren aan een groene en gezonde leefomgeving in de bebouwde kom en een mooi, landschappelijk buitengebied. Hierbij proberen we ook de biodiversiteit te verhogen. Deze actie, het leveren van bomen/struiken en half- en hoogstamfruitbomen past hier goed bij.”

Koen Helling, Beleidsmedewerker Natuur, Landschap en Recreatie/Landschapscoördinator bij de Gemeente Houten

Er zijn verschillende opties voor een Plan Boom actie in uw gemeente:

Optie 1: Uitdeelactie voor de hele gemeente

Bij deze optie kunnen alle bewoners in de gemeente meedoen en bomen ophalen. Bij een uitdeelactie bieden we graag laagstam appel- en perenbomen aan, omdat bomen met vruchten of noten gewaardeerd worden door een brede groep mensen. De fruitbomen die wij gebruiken, worden biologisch gekweekt op de Utrechtse Heuvelrug, hebben een diameter van ca. 10 cm en kosten €30 per stuk. Deze kosten worden (deels) betaald door de gemeente, waardoor het voor de bewoner aantrekkelijk gemaakt wordt om bomen op te halen. Geïnteresseerde inwoners kunnen zich aanmelden voor de actie en worden dan geïnformeerd over vanuit welke centrale locatie in de gemeente ze de bomen af kunnen halen.

De gemeenten Houten en Baarn hebben eerder een dergelijke actie uitgevoerd.

Deze optie bieden we, afhankelijk van de precieze uitwerking, aan vanaf €10.000 ex btw. Hiermee kunnen we bomen uitdelen aan 200 huishoudens en betaalt de gemeente 50% van de kosten van de bomen.

Optie 2: Bomenactie in één specifieke wijk

Met deze optie zetten we een bomenactie op in één specifieke wijk. Dit kan bijvoorbeeld een wijk zijn waar de gemeente al aan de slag gaat, bijvoorbeeld om de riolering te vervangen, of een versteende wijk. Deze optie is tijdsintensiever dan optie 1: het doel van deze optie is om ook de kwetsbaardere doelgroepen te bereiken en betrekken bij het onderwerp klimaatadaptatie. Om dit voor elkaar te krijgen, maken we een flyer specifiek voor de wijk en gaan we langs de deuren om de bewoners de flyer aan te bieden. Hierdoor kunnen we bewoners actief informeren en enthousiasmeren over de actie. Mocht er in de wijk een woningcorporatie actief zijn, raden we sterk aan om hen te betrekken bij de actie. Daarnaast raden we aan om de eigen bijdrage van bewoners voor de bomen zo laag mogelijk te houden. Hierdoor maak je de actie ook toegankelijk voor bewoners met een kleinere portemonnee.

Optie 3: Grotere bomenaanplant

Het doel van deze optie is om op een aantal plekken in de gemeente een groter aantal bomen aan te planten. Denk aan meer groen op bijvoorbeeld een schoolplein, scoutingterrein, speeltuin, voedselbosje of pluktuin. De Natuur en Milieufederatie Utrecht gaat op zoek naar geschikte locaties in uw gemeente. Eventueel kunnen we ook een plantdag organiseren, om samen met de gemeente en de initiatieven bomen te planten op een deelnemende locatie.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft in 2023 deze optie uitgevoerd, waarbij we 10.000 extra bomen in de gemeente plantten.

De kosten voor deze optie zijn afhankelijk van het aantal bomen dat we planten. Voor het planten van 5.000 bomen rekenen we €20.000 ex. btw.

“Veel mensen hebben één of meerdere bomen aangeplant en daarmee is een bijdrage geleverd meer groen, een verfraaiing van het (landschappelijke beeld), verhoging van de biodiversiteit en een stukje bewustzijn (natuur en milieu) bij onze inwoners. Deze bomen actie is in mijn ogen zeer zinvol en een goede manier om gemakkelijk een goede bijdrage te leveren aan groen, landschap en biodiversiteit. De samenwerking met NMU was prettig en praktisch, je wordt als gemeente op een goede manier door hen ontzorgd, in de praktische organisatie en communicatie.”

Koen Helling over de resultaten

Wil je meer weten? Neem contact op met Isabel!

Profiel Isabel Kruisheer

Isabel Kruisheer

Medewerker duurzame landbouw, natuur, mobiliteit en schone lucht