Plan Boom uitdeelactie Gelderse Vallei, Lopikerwaard en Kromme Rijnstreek

Plan Boom uitdeelactie Gelderse Vallei, Lopikerwaard en Kromme Rijnstreek

Plan Boom Utrecht deelt op vrijdag 19 januari boompakketten uit waarmee kleine landschapselementen kunnen worden aangelegd! Met deze gratis bomen kunnen geïnteresseerden in de Gelderse Vallei, Lopikerwaard en de Kromme Rijnstreek een houtsingel, geriefhoutbosje of knipheg aanleggen. Deze actie is voornamelijk interessant voor agrariërs, grondeigenaren, vrijwilligersgroepen en natuurorganisaties die beschikken over land. Zij kunnen zich onderaan deze pagina opgeven.

Helaas kan de bomen uitdeelactie van 19 januari a.s. niet doorgaan. Door een combinatie van de te natte weersomstandigheden van de afgelopen weken en de vorstperiode nu is het niet mogelijk om de bomen uit de grond te halen. Alle deelnemers van deze uitdeelactie hebben hier een mail over ontvangen. Neem bij vragen contact op met Isabel Kruisheer (contactgegevens onderaan deze pagina).

Kleine landschapselementen zoals boomgroepen, geriefhoutbosjes en houtsingels maakten tot 100 jaar geleden vanzelfsprekend deel uit van het Utrechtse agrarische landschap. Helaas zijn typisch Utrechtse kleine landschapselementen sluipenderwijs verdwenen. Schattingen gaan ervan uit dat er nog minder dan 40% van de landschapselementen over is ten opzichte van het begin van de vorige eeuw.

Het is belangrijk dat deze elementen terugkeren in ons landschap. Ze bevorderen de biodiversiteit, houden CO2 en water vast, vangen fijnstof op, verminderen hittestress en zorgen voor verkoeling en beter dierenwelzijn. Zo maken we ons landschap toekomstbestendig en mooi. Daarom deelt Plan Boom op 19 januari 2024 kleine landschapselementen uit in Gelderse Vallei, Lopikerwaard en de Kromme Rijnstreek. We delen drie soorten pakketten uit, voor houtsingels, geriefbosjes en knipheggen.

Een houtsingel is een met bomen beplante strook langs een sloot, die vooral een functie heeft als veekering en eigendomsgrens. Naast veekering en eigendomsgrenzen kon het hout gebruikt worden als brandhout, voor bonenstaken of als stelen voor gereedschap. Een geriefhoutbosje is een aangeplant bosje met boomsoorten waarvan het hout gebruikt kan worden voor gereedschapsstelen, bezems of als brandhout. In het westen van de provincie Utrecht wordt het bosje vaak beschermd door een ringsloot, zodat er geen vee in kan komen. Een knipheg is een blokvormige geknipte haag met een dichte structuur.

Gelderse Vallei

In de Gelderse Vallei kan men kiezen uit drie soorten pakketten, een voor een houtsingel, een voor een knipheg en een voor een geriefhoutbosje.

Het houtsingel pakket bevat in totaal 300 bomen, een mengsel van lijsterbes, zwarte els, meidoorn en schietwilg. 

Het pakket voor het geriefhoutbosje bevat in totaal 500 bomen. Er zijn twee pakketten, één voor natte grond en één voor droge grond. Het pakket voor natte grond bestaat uit zwarte els, veldesdoorn en schietwilg. Het pakket voor droge grond bestaat uit zomereik, ruwe berk en haagbeuk. 

Het pakket voor de knipheg bestaat uit 300 bomen: haagbeuk of meidoorn.

Lopikerwaard

In Lopikerwaard delen we pakketten uit om een houtsingel of een knipheg aan te leggen. Het houtsingel pakket bevat 300 bomen, een mengsel van lijsterbes, zwarte els, meidoorn en schietwilg.

Het pakket voor de knipheg bestaat uit 300 bomen: haagbeuk of meidoorn. 

Kromme Rijnstreek

In de Kromme Rijnsteek is keuze uit twee soorten pakketten, een voor een geriefhoutbosje en een voor een knip- / scheerheg.

Het pakketen voor het geriefhoutbosje bevat in totaal 500 bomen, bestaande uit verschillende boomsoorten. Er zijn twee pakketten, één voor natte grond en één voor droge grond. Het pakket voor natte grond bestaat uit zwarte els, veldesdoorn en schietwilg. Het pakket voor droge grond bestaat uit zomereik, ruwe berk en haagbeuk. 

Het pakket voor de knip- / scheerheg bevat in totaal 300 bomen: haagbeuken. I.v.m. de mogelijkheid op bacterievuur voor de fruitteelt worden hier geen meidoorns uitgedeeld.

Let op: de formulieren voor een geriefhoutbosje en knipheg zitten inmiddels vol. Er zijn nog pakketten voor een houtsingel beschikbaar. Grondeigenaren in de Kromme Rijnstreek kunnen dit pakket niet aanvragen i.v.m. mogelijkheid bacterievuur voor de fruitteelt.

Je kunt je tot en met 1 december aanmelden voor deze actie. Kies het pakket dat je aan wil vragen:

Geriefhoutbosje – natte grond (Gelderse Vallei en Kromme Rijnstreek)

Geriefhoutbosje – droge grond (Gelderse Vallei en Kromme Rijnstreek)

Houtsingel (Gelderse Vallei en Lopikerwaard)

Knipheg (Gelderse Vallei, Lopikerwaard, Kromme Rijnstreek)

 

Er is beperkte beschikbaarheid van boompakketten. Na aanmelding ontvang je nog bericht of je aanvraag is goedgekeurd. We behandelen de aanvragen op basis van de toegevoegde landschappelijke waarde van het element. Je kunt je boompakket ophalen op vrijdag 19 januari.

Goed om te weten: je bent zelf verantwoordelijk voor afstemming met de grondeigenaar en het eventueel regelen van de benodigde vergunning voor het aanleggen van het landschapselement. Heb je hier vragen over, of heb je hulp nodig bij de aanplant of het beheer? Geef dit dan aan op het aanvraagformulier. Je kunt ook onze factsheets over houtsingel en het geriefhoutbosje lezen voor meer informatie over hoe ze aanplant.

Plan Boom

Plan Boom is een project van de Natuur en Milieufederaties dat in Utrecht uitgevoerd wordt door de Natuur en Milieufederatie Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht. Bomen zijn van levensbelang: ze zorgen voor een een stabiel klimaat, goede biodiversiteit en een prettige leefomgeving. Daarnaast is het planten van bomen één van de beste manieren om klimaatverandering tegen te gaan. Daarom wil Plan Boom het aantal bomen in Nederland behouden en uitbreiden met 10 miljoen bomen, waarvan 600.000 stuks in de provincie Utrecht. Plan Boom wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van de Nationale Postcode Loterij.

Vragen over deze actie? Neem contact op met Isabel Kruisheer!

Profiel Isabel Kruisheer

Isabel Kruisheer

Medewerker duurzame landbouw, natuur, mobiliteit en schone lucht