Kleine landschapselementen zoals boomgroepen, geriefhoutbosjes en houtsingels maakten tot 100 jaar geleden vanzelfsprekend deel uit van het Utrechtse agrarische landschap. Helaas zijn typisch Utrechtse kleine landschapselementen sluipenderwijs verdwenen. Schattingen gaan ervan uit dat er nog minder dan 40% van de landschapselementen over is ten opzichte van het begin van de vorige eeuw.
Het is belangrijk dat deze elementen terugkeren in ons landschap. Ze bevorderen de biodiversiteit, houden CO2 en water vast, vangen fijnstof op, verminderen hittestress en zorgen voor verkoeling en beter dierenwelzijn. Zo maken we ons landschap toekomstbestendig en mooi. Daarom deelt Plan Boom in december 2023 kleine landschapselementen uit in Gelderse vallei, Lopikerwaard en de Kromme Rijnstreek. We delen drie soorten pakketten uit, voor houtsingels, geriefbosjes en knipheggen.
Een houtsingel is een met bomen beplante strook langs een sloot, die vooral een functie heeft als veekering en eigendomsgrens. Naast veekering en eigendomsgrenzen kon het hout gebruikt worden als brandhout, voor bonenstaken of als stelen voor gereedschap. Een geriefhoutbosje is een aangeplant bosje met boomsoorten waarvan het hout gebruikt kan worden voor gereedschapsstelen, bezems of als brandhout. In het westen van de provincie Utrecht wordt het bosje vaak beschermd door een ringsloot, zodat er geen vee in kan komen. Een knipheg is een blokvormige geknipte haag met een dichte structuur.