Zoeken
Vlierwijn
Vlierwijn
Ingrediënten:
- Genoeg vlierbloesem om een maatbeker van 600ml te vullen
- 1 kilo (riet)suiker
- 450 gram rozijnen (liefst niet gezwaveld)
- Sap van 2 citroenen (eventueel de schillen, niet met chemicaliën behandeld)
- 4 liter water
- ½ liter zwarte thee (afgekoeld)
- Potje normale wijngist of droge gewone (brood)gist
Hoe maak je het:
- Kook in een grote pan water, thee, suiker en de rozijnen voor ruim een uur. Giet de afgekoelde vloeistof over de vlierbloesem in een emmer.
- Maak intussen een giststarter met wat afgekoelde vloeistof en een extra schepje suiker. Roer hier maximaal 20 gram gist doorheen en wacht tot het zachtjes bruist. Maak de vloeistof niet te warm.
- Voeg de citroensap en de giststarter bij de emmer. Laat deze minimaal drie dagen op kamertemperatuur met een doek bedenkt gisten. Roer de vloeistof zeker drie keer per dag om, zodat er meer zuurstof bij kan komen.
- Giet de vloeistof na de eerste herfstige periode door een zeef. Doe de vloeistof in een gistingsvat of fles, die je kunt afsluiten met een waterslot.
- Laat de jonge wijn totdat het gistproces bijna afgelopen is in deze fles of vat. Filter dan de wijn in schone flessen. Sluit die af (kurk of draaidop) en laat de wijn zeker 3 maanden in een koeler kelder of ruimte rijpen. Hoe ouder de wijn wordt hoe beter het gaat smaken.