De kracht van bomen

30 oktober 2019

De kracht van bomen

Door Annie van de Pas, netwerkdirecteur Natuur en Milieufederaties

Annie van de Pas (foto Jack Tillmanns)

Bomen zijn een medicijn voor zoveel dingen. Zoals gezondheid, een schone leefomgeving en een gevoel van welbevinden. Intuïtief snappen we dit allemaal als mens en als onderdeel van de natuur om ons heen. En dat is misschien ook wel de reden dat mensen van heel divers pluimage zoveel van bomen houden en dat door het hele land burgers zich zorgen maken over bomen. Over ontbossing, over bomen langs snelwegen die het zicht op de weg zouden ontnemen, over bomen in natuurgebieden, over bomen in stad en over bomen in de eigen buurt.

Misschien wel daarom legden stadsbesturen eeuwen geleden al bomen aan in Nederlandse steden – omdat men toen al het belang van bomen voor mensen inzag, ook zonder onderliggende data en statistieken. En misschien is het wel daarom dat zelfs klimaatsceptici zich net zo vaak en net zo hard zorgen maken of actie voeren als er in hun eigen gebied bomen op cruciale plekken dreigen te verdwijnen.  

Van, voor en door bewoners

Het mooie van Plan Boom is dat we dit allemaal aangrijpen om met vele vrijwilligers en enthousiaste bewoners bomen te planten. En via de menselijke maat te werken aan het klimaat en de eigen leefomgeving op een heel verbindend onderwerp. Plan Boom is van, voor en door bewoners in ons land. Met elkaar gaan we het planten van 10 miljoen bomen waarmaken.