

Zoeken
Wij hebben informatie van de boomsoorten die uitgedeeld worden op 11 maart 2023 in de provincie Utrecht voor je op een rijtje gezet. In totaal worden er zes soorten uitgedeeld: gewone hazelaar en sporkehout (voor zandgrond), meidoorn en zoete kers (voor kleigrond) en Gelderse roos en gewone vogelkers (voor veengrond). Onderaan deze pagina lees je de plantinstructies
Corylus avellana
De hazelaar is een bosrandsoort, die zowel in de schaduw als in de zon kan worden aangetroffen. De hazelaar maakt deel uit van de Berkenfamilie, en hoort van oudsher thuis in West-Europa. De hazelaar is voor de bestuiving afhankelijk van de wind. Het is een ‘naaktbloeier’, dat wil zeggen dat de plant bloeit als deze nog geen bladeren heeft. Het duurt wel een tijdje voor het zover is. De hazelaar gaat pas na tien jaar vrucht dragen. Maar dan is ze er vroeg bij! Het is de eerste plantensoort uit onze wilde flora die in het jaar (in januari al) begint te bloeien.
Frangula alnus
Sporkehout komt in vele delen van Europa voor in vochtige bossen en venen. De plant prefereert een zure grond, maar is geschikt voor iedere grondsoort, met halfschaduw/zon. De boom draagt tegelijk bloemen en bessen. Door zijn lange bloeiperiode van april tot september is hij belangrijk voor honingzoekende bijen. Naast bijen trekt de Sporkehout ook vogels en (nacht) vlinders aan. De boom is een waardplant voor de rups van de citroenvlinder.
De bloemen zijn klein en romig witgroen. De ronde bessen rijpen ongelijkmatig aan de struik. Zo kan een deel van de bessen nog groen zijn, terwijl een ander deel halfrijp lichtrood en en tegelijkertijd rijpe bessen die zwart van kleur zijn.
Crataegus monogyna
De meidoorn groeit in het volle licht uit tot een stevige struik met één of meer stammen. Je ziet hem vanouds langs perceelgrenzen, beken en bosranden. Hij doet het goed op zwaardere gronden, maar is minder bestand tegen arme grond en hoog grondwater. Hij verdraagt enige schaduw en is goed bestand tegen wind. Het is een langzame groeier met matige concurrentiekracht. De meidoorn heeft doorns en is daardoor goed beschermd tegen grote grazers en is geschikt voor veekerende heggen. Hij biedt ook nestel- en schuilgelegenheid aan vogels en knaagdieren. De meidoorn trekt diverse insecten en insectenetende vogels aan. Het meidoornhout is geschikt voor houtsnijwerk. Van de bessen kan jam gemaakt worden.
Prunus avium
Deze inheemse soort komt oorspronkelijk voor in het oosten en zuiden van het land. De wilde kers groeit optimaal op vruchtbare, kalkhoudende, luchtige bodems. Hij kan tegen vocht, maar is gevoelig voor hoog stagnerend grondwater. De kers groeit slecht op arme, zure gronden. Hij verdraagt weinig schaduw en is tamelijk gevoelig voor wind. Vooral de jonge kers is een snelle groeier. Deze boom is een belangrijke voedselbron voor bijen. Ook worden de kersen graag gegeten door o.a. spreeuwen en lijsterachtigen. De pitten worden juist door groenlingen gegeten.
Viburnum opulus
Deze heester wordt zo’n 3 meter hoog en bloeit in juni met witte bloemen. Groeit overal, zolang de grond niet te droog of te arm is. Kan redelijk tegen wind en houdt van de zon. In het midden zitten de vruchtbare bloemen en aan de rand zijn onvruchtbare bloemen te vinden. Die dienen de aantrekkingskracht voor bestuivers te vergroten. De Gelderse roos is veel te vinden in rivierengebied. De bessen die de plant draagt kunnen goed de winter doorstaan en worden vaak gegeten door pestvogels en de goudvink.
Prunus padus
De vogelkers is een meerstammige struik, die ook kan uitgroeien tot een boom. Hij verdraagt natte grond en kan goed gedijen op veenbodems. Een hoge grondwaterstand is geen probleem voor de vogelkers maar hij bereikt een optimale groei op voedselrijkere en vochtige gronden. De vogelkers kan tegen schaduw, maar is gevoelig voor wind. Het is een snelle groeier met een geringe concurrentiekracht. De witte bloemen worden bezocht door diverse soorten wilde bijen. De blauwzwarte bessen worden gegeten door lijsterachtigen, marterachtigen, vossen en bosmuizen. Gebruik houtwallen, struweelhagen, bosjes of solitaire boom
Dit filmpje helpt je op weg! Onder het filmpje vind je nog wat aanvullende tips.
De eerste twee tot drie jaar moeten, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemgesteldheid, 2 á 3 keer per jaar de grassen en de onkruiden verwijderd worden tussen de aanplant. Dit kan door voorzichtig tussen de bomen en de struiken te schoffelen.Het is ongewenst bosplantsoen te bemesten. Dit heeft verbranding van de wortels en een verhoogde onkruidgroei tot gevolg.