Aftrap plantseizoen in Brabant: 40 duizend boompjes

1 december 2021

Start van nieuw plantseizoen in Brabant, 40 duizend bomen voor lokale plantacties

V.l.n.r.: Joris Hogenboom (Brabants Landschap), Hagar Roijackers (Provincie Noord-Brabant), Renske Visscher (IVN Brabant) en Femke Dingemans (Brabantse Milieufederatie). Foto: BMF, Erik van der Burgt

40 duizend bomen worden deze maand geplant en gratis uitgedeeld in heel Brabant. Afgelopen zaterdag gaf gedeputeerde Roijackers de aftrap van een nieuw plantseizoen van Plan Boom in Den Dungen. Het doel: meer bomen in Brabant.

Samen met vrijwilligers zetten de Brabantse Milieufederatie (BMF), Brabants Landschap en IVN Brabant zich in voor meer groen in Brabant. Met Plan Boom willen de natuur- en milieuorganisaties de komende jaren extra bomen planten in tuinen, bermen, plantsoenen, parken, bedrijventerreinen en in het buitengebied.

Houtwal en vogelbosje

Een van de prachtige locaties waar meer bomen komen, is Den Dungen. In het dorpje ten zuiden van Den Bosch trapte gedeputeerde Hagar Roijackers het plantseizoen af: “Ik juich iedere boom die geplant wordt toe. Maar zeker als het gebeurt via een initiatief van en door inwoners zelf. Juist dit soort betrokkenheid geeft extra hoop op een duurzame toekomst.”

Ook directeuren Femke Dingemans (BMF), Joris Hogenboom (Brabants Landschap) en Renske Visscher (IVN Brabant) waren aanwezig om samen met vrijwilligers van Natuurgroep Gestel een houtwal en een vogelbosje aan te planten.

“De bomen dragen bij aan het vastleggen van CO2, het verhoogt de biodiversiteit en het maakt de leefomgeving gezonder,” zegt BMF-directeur Femke Dingemans. “Daarnaast kunnen we op deze manier het cultuurhistorisch landschap verrijken voor een aantrekkelijker buitengebied.”

Vrijwilligers van Natuurgroep Gestel zijn hard bezig met het planten van meer bomen. Foto: BMF, Erik van der Burgt

Belang van vrijwilligers

Voorzitter Angela Heetvelt van Natuurgroep Gestel vertelt dat er in het werkgebied van Natuurgroep Gestel hard wordt gewerkt aan vergroening. En gelukkig is daar veel animo voor. Heetvelt: “We hebben onze vrijwilligers hard nodig bij deze acties, en zijn erg blij dat wij elke keer weer met een enthousiaste groep kunnen zorgen dat al die boompjes de grond in komen.”

De plantactie door Brabantse vrijwilligersgroepen is een van de succesvolle deelprojecten om bij te dragen aan de bredere beweging om meer bomen te planten. Dit sluit ook aan bij het ambities van de provincie Noord-Brabant om in 2030 13.000 hectare nieuw bos in Brabant op te leveren.

Gedeputeerde Roijackers geeft aan erg blij te zijn met deze plantactie en de inspanningen van de vrijwilligers die hier een bijdrage aan leveren. “Wat mij vooral enthousiast maakt is jullie betrokkenheid, jullie inzet om daadwerkelijk een bijdrage te leveren aan een groenere, milieubewustere, omgeving.”

Ze bedankte speciaal het jonge gezin dat als particulier de aanleg van een ecologische verbindingszone op hun terrein mogelijk maakte.

Gratis plantgoed

Voor de plantacties hebben Brabants Landschap, de Brabantse Milieufederatie en IVN Brabant de lokale natuur- en milieuorganisaties gratis jonge bomen aangeboden. Op 55 locaties verspreid over heel Brabant worden deze nu aangeplant.

Naast de plantacties worden er ook gratis boompjes uitgedeeld zodat Brabanders ook in hun eigen tuin aan de slag kunnen. Zo zijn er dit weekend succesvolle uitdeelacties gehouden in onder andere Rucphen, Boxmeer en Helmond, allemaal georganiseerd door vrijwilligers.

Bedrijven kunnen ook meedoen met Plan Boom. Denk aan het vergroenen van bedrijventerreinen. Brabantse gemeenten kunnen aanhaken door inwoners te betrekken, een plantactie te organiseren of afspraken te maken over het beheer.

Femke Dingemans (BMF) en Renske Visscher (IVN Brabant) krijgen uitleg van een vrijwilliger. Foto: BMF, Erik van der Burgt
Tags: