Bewuste keuze in bomen

Bewuste keuze in bomen

In de media werd onlangs aandacht gevraagd voor het feit dat lang niet alle bomen die in Nederland worden geplant hier van nature thuishoren. Soms is het goedkoper om jonge boompjes bij boomkwekers in Italië of Oost-Europa te bestellen. Hoewel het dan om dezelfde soorten gaat, zit er toch een groot verschil tussen deze boompjes uit het buitenland en boompjes die gekweekt worden van bomen die al vele generaties in ons landschap staan.

2 maart 2023

Deze laatste inheemse bomen hebben in de loop der eeuwen immers een genetische diversiteit ontwikkeld, die precies aansluit bij het leven om hen heen. Bij de schimmels in de bodem en bij de insecten. Ook zijn ze minder vatbaar voor ziektes, zoals bacterievuur.

Om die reden werken we bij Plan Boom niet alleen met soorten die goed in het landschap passen, maar letten we er ook op dat we altijd met inheems plantmateriaal werken. Wij planten de bomen om CO2 te binden tegen klimaatverandering. En we beseffen al te goed dat een boom nog zoveel meer doet. Voor de biodiversiteit. Voor verkoeling. Voor een gezonde waterhuishouding. En meer…

Thomas van Slobbe

 

Tags: