Bomen eerste plantactie staan er goed bij

16 juli 2020

Bomen eerste plantactie staan er goed bij

Vorig jaar, op 7 december, staken 50 vrijwilligers de handen uit de mouwen om de eerste 2.000 bomen aan te planten op Landgoed Houdringe, gemeente de Bilt. We zijn benieuwd hoe de bomen er nu bij staan en nemen een kijkje met Hein Pasman, manager Natuur en Landschap bij Landschap Erfgoed Utrecht.

Hein: “De bomen zien er prachtig uit. Je ziet dat de groei er goed in zit en ze zitten volop in het blad. Onze vrijwilligers hebben zich er goed om bekommerd. In het droge voorjaar was er wel aandacht nodig en hebben ze de bomen regelmatig water gegeven. Met een goed resultaat, er is er geen één doodgegaan.”

Variatie

“In totaal zijn er zo’n 2.000 bomen en struiken aangeplant. 1540 daarvan zijn meidoorns die aangelegd zijn als hagen. Ook zijn er 360 gemengde bomen te vinden in de struweelhagen, waaronder rozensoorten en ook meidoorns. En er zijn 37 fruitbomen met oude appel- en perenrassen. Over een aantal jaren kunnen we de appels en peren plukken en gaan we het verwerken tot sap. Maar het is ook goed als er appels en peren op de grond blijven liggen (valfruit), dan genieten o.a. de vlinders en dassen ervan.”

Nieuwe locaties

“Het stukje dat we vorig jaar hebben aangeplant is vol. We kijken nu naar nieuwe locaties in de provincie Utrecht. Als er particulieren of terreinbeheerders zijn die een bosje willen op hun terrein, dan nodig ik ze graag uit om contact op te nemen.”

Ook meedoen