Bomen essentieel voor hittebestendige steden

6 mei 2020

Rapport met handige hulpmiddelen voor gemeenten

Steden hebben voldoende water nodig voor de aanleg van meer bomen. Die zijn essentieel voor de hittebestendigheid van steden. Bomen zorgen met hun schaduw voor koele plekken en verdamping. Dat blijkt uit rapport ‘De hittebestendige stad dat op 25 mei is aangeboden aan Deltacommissaris Peter Glas.

Steden hittebestendig maken

Het rapport helpt gemeenten om aan de slag te gaan met maatregelen tegen hittestress. Zo geven de hittekaarten van de interactieve mindmap gemeenten overzicht van de hitte-uitdagingen waarvoor ze staan. De mindmap toont de gevolgen van extreme hitte in het gebouwde gebied en welke maatregelen kunnen helpen.

Ook is er een overzicht van maatregelen in de EfFact checker”, met daarin advies over welke maatregelen werken en hoeveel verkoeling ze bieden.  Ook zijn er drie ontwerprichtlijnen gevormd, die voor iedere gemeente duidelijk, bruikbaar en meetbaar zijn:

  • Afstand tot koelte: iedere woning voldoende dicht bij een koele plek
  • Percentage schaduw op hoofdroutes en in buurten: voldoende schaduw op belangrijke looproutes en in buurten
  • Percentage groen per buurt: voldoende groen om de gemiddelde luchtttemperatuur te beperken

Bomen het meest effectief voor overdag

Uit het onderzoek blijkt dat voor overdag het verlagen van de gevoelstemperatuur vooral schaduw nodig is. Bomen planten is de effectiefste manier om koele plekken in de stad te creëren. “Eigenlijk zou binnen een straal van 300 meter van elke woning een pleintje met bomen moeten liggen”, zegt Kluck. In de schaduw is de gevoelstemperatuur al snel 15 graden lager. De richtlijn voor de afstand tot koelte en die voor schaduw zijn gericht op het beperken van de gevoelstemperatuur.

———————

Doe als gemeente mee met Plan Boom

Zoals hierboven blijkt, zijn bomen belangrijk voor de verkoeling in de stad. Maar dat niet alleen. Bomen zorgen voor CO2-opname, maken de buurt mooier, prettiger en gezonder. Wil je als gemeente aan de slag met het aanplanten van (meer) bomen? Sluit je dan aan bij ons project Plan Boom. Samen met gemeenten, provincie, bedrijven en inwoners gaan we de komende vier jaar in heel Nederland 10 miljoen bomen planten. Ja, onze gemeente wil meedoen