Bomen over bomen in Rotterdam

27 januari 2021

Bomen over bomen in Rotterdam

Ieder jaar geeft het Rotterdams Milieucentrum een nieuwjaarsbijeenkomst, dit jaar met als titel Bomen over bomen. En wat een leuk programma was het. Met een column van Inge Jansen, Charlotte van der Heijden over het project Cool Down City, wandelende bomenencyclopedie Ronald Loch, Max de Korte van cooperatie Ondergrond, Plan Boom projectleider Max Zevenbergen en natuurlijk het Milieucentrum zelf. En als kers op de taart heeft Rotterdams Milieucentrum het plan Bomen voor Rotterdam aangeboden aan wethouder Bert Wijbenga. 

Plan voor Rotterdam Bomen voor Rotterdam plan van aanpak

Rotterdams Milieucentrum heeft een plan ontwikkeld waarbij bewoners een boom kunnen bestellen met een minimale stamomtrek van 20 cm. Aardige bomen dus die direct al een positief effect hebben op het klimaat, biodiversiteit en het welzijn van de bewoners.

Bewoners kunnen kiezen uit een rijke variatie een bomen. Zoals de Gele kornoelje, een beuk, de Sierappel of de Wilde appel, een Mispel, een Perenboom of een Wilde kers. De aanpak bestaat voor de bewoners uit slechts drie makkelijke stappen:

  1. Een boom uitkiezen,
  2. de locatie doorgeven en
  3. nadat de locatie beoordeeld is, wordt de boom geplant!

Met dit voorstel wil het Rotterdams Milieucentrum in samenwerking met de gemeente Rotterdam extra bomen planten in plantseizoen 2021/2022. De bomen zullen vooral op private binnentuinen, buurttuinen en zelfbeheer parkjes worden geplant. Dus op particulier terrein met zo nu en dan een aantal bomen ook in de publieke buitenruimte (als de ondergrond en de situatie dat toelaat). En nu maar hopen dat het Rotterdams Milieucentrum dit mooie plan kan gaan uitvoeren.

Ook bomen planten in je stad?

De aanpak in Rotterdam is succesvol getest in Amsterdam. Bewoners bleken volop belangstelling te hebben. Ook Den Haag heeft voor deze aanpak gekozen. Wil je als gemeente ook met deze aanpak aan de slag? Neem dan contact op met je contactpersoon in je provincie.

Tags: