Bomen zijn een natuurlijke oplossing bij hittestress

Bomen zijn een natuurlijke oplossing bij hittestress

Na een extreem vochtig voorjaar is nu een extreem warme en droge periode aangebroken, met tropische taferelen, terwijl de zomer nog niet eens begonnen is. Dit leidt, met name onder ouderen, tot hittestress en oversterfte. Aanplant van bomen is de meest effectieve manier om hittestress in steden te verminderen. Natuurorganisaties, verenigd in de publiekscampagne ‘Plan Boom’, roepen op om meer bomen te planten.

14 juni 2023

Hittestress in steden

Vooral in steden is het meestal warmer dan op het omliggende platteland. Steden vormen een soort warmte-eiland in het landschap. Het verschil in temperatuur kan oplopen tot 4 graden voor een stad met 10.000 inwoners en 7 graden voor een stad met 200.000 inwoners.

Tijdens hittegolven zien ziekenhuizen de drukte op de eerste hulp toenemen en ook sterftecijfers zijn te koppelen aan hoge temperaturen en de hittestress in de steden.

Bomen geven verkoeling

Aanplant van bomen is de meest effectieve manier om hittestress in steden te verminderen. Bomen zorgen voor schaduw en ze houden vocht vast in de lucht. Schaduw kan de inkomende zonnestraling met een factor tien verlagen. Bomen zorgen voor een verlaging van de omgevingstemperatuur tussen de 0.7 en 2.7 0C, en de gevoelstemperatuur kan door de bomen zelfs tot 19 0C dalen. Daarbij beperken bomen de verdere opwarming van de aarde, doordat ze CO2 opnemen.

Niet voor niets heeft de Wereld-Gezondheid-Organisatie (WHO) opgeroepen om in alle steden per inwoner gemiddeld tenminste 10 vierkante meter groen te realiseren.

 

Tags: