Brabant deelt in totaal 40.000 stuks bosplantsoen uit

Brabant deelt in totaal 40.000 stuks bosplantsoen uit

De uitdeeldag in Tilburg was een succes! Brabants Landschap en IVN Brabant deelden in totaal 10.000 planten uit aan landschapsbeheergroepen. Komende 3 februari volgt de uitdeeldag in ’s-Hertogenbosch en dan verwachten we zelfs een grotere opkomst: hier doen zo’n 50 landschapsbeheergroepen mee, die gezamenlijk 30.000 stuks bosplantsoen ontvangen.

26 januari 2023

Sneeuwvlokjes

Donderdag 19 januari haalden alle groepen hun pakket met bosplantsoen op. Het was prachtig weer met zelfs een beetje sneeuw. Wij hebben geholpen met het laden en het goed inpakken van het plantsoen. Zo voorkom je dat de wortels uitdrogen.

Bosplantsoen van inheemse bomen

De planten zijn allemaal als bosplantsoen geleverd. Denk hierbij aan bomen als Linde, haagbeuk, zoete kers. Maar ook struweel en struiken als meidoorn, lijsterbes, wegedoorn, veldesdoorn, gelderse roos en hondsroos.

Wat ging eraan vooraf?

Begin oktober is een mail uitgestuurd naar alle landschapsbeheergroepen die bij Brabants Landschap bekend zijn. Deze groepen hebben vervolgens binnen hun werkgebied geïnventariseerd of er mensen zijn in het buitengebied die een houtsingel, struweelhaag of vogelbosje willen aanplanten. In West-Brabant droegen verschillende vrijwilligersgroepen 12 locaties aan. De planten zijn besteld bij een boomkweker in Zundert en 18 januari bij de kweker opgehaald. De natuurwerkgroep Madese NatuurVrienden heeft dezelfde dag de planten per project klaargelegd.

Plan Boom Brabant is een samenwerking tussen Brabants Landschap, Brabantse Milieufederatie en IVN Brabant. Deze actie kwam tot stand mede door de Nationale Postcode Loterij en Trees for All.

Tags: