Brabantse natuurorganisaties delen 57 duizend gratis bomen uit aan groene vrijwilligers

19 augustus 2021

Brabantse natuurorganisaties delen 57 duizend gratis bomen uit aan groene vrijwilligers

Samen met vrijwilligers zetten de Brabantse Milieufederatie (BMF), Brabants Landschap en IVN Brabant zich in voor meer groen in Brabant. Onder de noemer ‘Plan Boom’ delen de organisaties dit najaar 57 duizend gratis bomen uit aan groene vrijwilligers voor lokale plantacties.
De natuur- en milieuorganisaties planten de komende vier jaar in totaal 1 miljoen bomen in tuinen, bermen, plantsoenen, parken, bedrijventerreinen en in het buitengebied. De plantactie door Brabantse vrijwilligersgroepen is een van de succesvolle deelprojecten om dat aantal te behalen. Het afgelopen jaar zijn er al ruim 40 duizend bomen aangeplant op 35 locaties in de provincie.
“Er is onder Brabanders veel enthousiasme om extra bomen te planten in Brabant,” zegt BMF-directeur Femke Dingemans. “Daarmee slaan we veel CO2 op en wordt onze leefomgeving groener, frisser, gezonder én het is goed voor de biodiversiteit. En het is bovenal ontzettend gezellig om dit samen met elkaar te doen.”

Vrijwilligers van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem planten ruim 325 jonge bomen, foto: BMF, Erik van der Burgt
 foto: BMF, Erik van der Burgt

Nieuwe bomen planten

Voor de plantacties bieden Brabants Landschap, de Brabantse Milieufederatie en IVN Brabant de Brabantse natuurverenigingen gratis jonge bomen aan. Joris Hogenboom, directeur Brabants Landschap: “Het is echt een project voor en door inwoners. Wij stellen plantgoed ter beschikking, daarna worden deze door de groene vrijwilligers zelf aangeplant.”
Naast de acties met vrijwilligersgroepen, kunnen ook inwoners aansluiten door te kiezen voor meer groen in de tuin. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor bedrijven om bedrijventerreinen te vergroenen. Ook Brabantse gemeenten kunnen aanhaken, bijvoorbeeld door inwoners te betrekken, een plantactie te organiseren en afspraken te maken over het beheer.

Meedoen in Brabant of in één van de andere provincies? Neem dan contact op met de coördinator bij jou in de buurt.

Tags: