Campagne Plant mee van IVN van start

2 november 2020

Campagne Plant mee van IVN van start

Onze omgeving vergroenen, veel organisaties helpen daar aan mee. Zoals onze collega’s van IVN die op 2 november de aftrap hebben gedaan van de campagne Plant mee om je eigen tuin en buurt te vergroenen. Daarvoor kun je natuurlijk ook het boompjespakket van Plan Boom bestellen. Zo helpen we allemaal mee om Nederland gezonder, mooier en duurzamer te maken.

Iedereen die noodgedwongen thuis zit in coronatijd wordt opgeroepen om de komende maand zijn tuin of balkon te vergroenen. Met de campagne ‘Plant mee’ hoopt IVN Natuureducatie van alle Nederlandse achtertuinen het grootste natuurgebied van het land te maken. Goed voor de natuur en biodiversiteit, maar ook voor de gezondheid! Zo wijst allerlei onderzoek uit dat groen gezond maakt en zorgt voor minder stress, iets wat juist in deze tijd hard nodig is. Zelf plant IVN de komende periode ruim 60.000 bomen.

Nu we bijna nergens meer naartoe kunnen, wordt natuur in de eigen tuin of op het balkon steeds belangrijker. ‘Dus tegels eruit en groen erin’, zegt campagneleider Daan Bleichrodt van IVN. ‘Wie tijdens het thuiswerken tijd heeft om een wasmachine aan te zetten, kan ook een boom planten, een vogelvoederplek inrichten of gewoon wat bollen in de grond stoppen.’ Wil je daarvoor het handige boompjespakket bestellen? Voor 25 euro krijg je je boompje(s) thuis afgeleverd.

Versteende stad
Samen kunnen we op deze manier iets doen tegen de klimaatverandering, die grote invloed heeft op onze leefomgeving. Vooral in de stedelijke gebieden is het hard nodig dat grijs groen wordt. Op zomerse dagen loopt de temperatuur in de versteende stad nu hoog op, waar vooral ouderen en zwakkeren last van hebben. Ook is het hier slecht gesteld met de biodiversiteit; het aantal egels, vlinders, insecten en vogelsoorten neemt af. Daarnaast zorgt meer natuur voor een betere luchtkwaliteit en waterhuishouding.

Zelf gaat IVN de komende periode met scholen, vrijwilligers, gemeenten en tuineigenaren aan de slag om ruim 60.000 bomen te planten. Er worden 81 Tiny Forests geplant. Dit zijn dichtbegroeide inheemse mini-bossen ter grootte van een tennisbaan. Daarnaast gaan er 800 Tiny Forests, inheemse mini-bosjes van 6 m2, de grond in. In totaal wordt hiermee zo’n twee hectare aan groen in de stad geplant.

Plantmaand
November is de plantmaand van het jaar. Bomen en heesters ‘slapen’; ze hebben hun loof laten vallen. De kans dat ze mooi opbloeien is aanzienlijk groter wanneer ze in rust worden geplant.

Meer informatie https://www.ivn.nl/natuur-in-de-buurt/plant-mee

Boompjes voor je tuin bestellen via Plan Boom www.boompjesvoorbeginners.nl

Tags: