Gemeenten België tekenen voor boomaanplant

6 mei 2020

Gemeenten in Belgie in de media met boomaanplant

Het planten van bomen staat niet alleen in Nederland op de agenda. Ook onze zuiderburen zijn er druk mee. Onlangs nam initiatiefnemer Jo Maes hierover contact met ons op. Hij vertelt over de aanpak in België.

Jo Maes: “In België heet het project ‘Bomencharter’. Via het Bomencharter worden de lokale besturen (de steden en gemeenten) uitgenodigd om het Bomencharter te ondertekenen, waarbij ze aangeven hoeveel bomen ze in de periode 2019-2024 gaan planten op het grondgebied van de gemeente/stad. Deze bomen kunnen geplant worden door de lokale besturen zelf, door natuurorganisaties en door burgers.”

Klimaatboom als symbool

“Vanaf het moment dat de lokale besturen het Bomencharter ondertekend hebben, kunnen ze naar de pers stappen met deze ondertekening. Zoals de meeste politici komen de politici in Vlaanderen ook graag op een positieve manier in het nieuws. Daarnaast willen we ook nog een groter evenement organiseren voor de ondertekening van het complete Bomencharter Vlaanderen Dit evenement hadden we al op de planning staan maar is nu, vanwege Corona, verplaatst naar het najaar van 2020. Op dat moment komen alle burgemeesters samen en wordt het Bomencharter plechtig ondertekend. Normaal gezien kunnen we op heel wat persaandacht rekenen. We planten ook een klimaatboom die symbool staat voor het Bomencharter. Dit vormt dan weer een uitnodiging naar de burgers toe om bomen te planten.”

Formaliseren van belofte

“Het concept van het Bomencharter is heel eenvoudig, maar het is wel een concept dat werkt. Het is een manier om de belofte om bomen te planten te formaliseren. Door de streefdoelen op de website te vermelden ontstaat er een gezonde competitie tussen de gemeenten. Nadien worden de geplante bomen eveneens vermeld op de website.” Meer informatie: www.bomencharter.be