Groningen: Succesvolle actie ‘Bomen zijn baas’

Groningen: Succesvolle actie 'Bomen zijn baas'

Tuinen in gemeente Groningen 4446 boompjes en struiken rijker Eind 2022 konden Groningers jonge inheemse boompjes en struikjes bestellen via de actie ‘Bomen zijn baas’. De gemeente Groningen ondersteunt de actie, omdat bomen een belangrijke bijdrage leveren aan een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving voor mens en dier. In januari konden mensen hun bestelling ophalen bij Tuinindestad aan het Westpark. Dankzij hen zijn de tuinen, erven en pleinen in de gemeente nu 4446 boompjes en struiken rijker.

31 januari 2023

Inheems

Inheemse soorten hebben een groot effect op de biodiversiteit. Ze leveren met hun blad, bloesem, bessen en zaden voedsel voor insecten, vlinders, vogels en zoogdieren. Daarnaast geven bomen schuil- en nestgelegenheid.

Nienke Eilander en Erwin Poort bestelden zes boompjes. Zij wonen vlakbij Tuinindestad in de wijk Paddepoel en hebben een kleine voor- en achtertuin en een dakterras die alle drie nog wel iets groener konden. Nienke: ‘Fijn om te kunnen bijdragen aan vergroening. Onze buurt mag echt nog wel groener. Ik heb gekeken naar de uitleg over de soorten en een aantal struiken gekozen die qua formaat goed passen in onze stadstuin.’

Frans Kerver van Tuinindestad (links) met Nienke Eilander en Erwin Poort

Scholen en buurttuinen

Niet alle bestellingen landden in de particuliere tuinen. Ook scholen en buurttuinen maakten gebruik van de actie. Anita Bartstra is actief in de Paradijsvogeltuin, een terrein van een oude zand- en grindfabriek met veel betonnen verharding, dat door de gemeente Groningen in bruikleen is gegeven.

Anita: ‘Iedere week komen de kinderen van een basisschool hier tuinieren. En verder buurtbewoners van jong tot oud. Op het terrein wonen ook kunstenaars.’ Er zijn wat plekken op het terrein waar wel bomen kunnen worden gepland. Voor het struikgewas maken de buurtbewoners verhoogde bakken.

Anita: ‘Er lagen natuurlijk nog veel stenen en andere materialen, die kunnen we goed gebruiken. Elke eerste zaterdag van de maand is het hier klus- en tuiniersdag en dan gaan we weer aan de slag. Tot dat moment kuilen we de bomen en struiken even in. Omdat de omstandigheden hier niet eenvoudig zijn, heb ik voor de actie bewust gekozen voor de sterke pioniersoorten: wilg en hazelaar.’

Anita Bartstra, Xandra Bardet en Meint Ronduite, vrijwilligers bij de Paradijsvogeltuin

‘Bomen zijn baas’ wordt gesteund door de gemeente Groningen, de provincie Groningen en de Postcode Loterij en is onderdeel van Plan Boom. In Groningen wordt het project uitgevoerd door Landschapsbeheer Groningen en de Natuur en Milieufederatie Groningen. 

Tags: