Leestips voor de zomer

14 juli 2021

Leestips voor deze zomer

Of je nou weggaat of thuis blijft, met deze leestips is het goed toeven onder de boom.

Boek: Bladgoud

Er zijn maar liefst 60.000 verschillende soorten bomen op aarde, een ongelofelijke rijkdom. De waarde van deze bomen is onschatbaar. In Bladgoud leggen klimaatspecialist Reinier van den Berg en co-auteurs Suzanne Valkman (WNF) en Simone Groenendijk (Trees for All) uit wat precies die waarde inhoudt. In toegankelijke bewoordingen vertelt dit boek over de historie van bomen, over de waarde van bomen voor het klimaat, over biodiversiteit, over de gebruikswaarde, over de waarde voor onze (geestelijke) gezondheid en over hun eigen waarde. Uiteraard gaat dit boek ook over de toekomst. Hoe kunnen we (oer)bos beschermen en bomen duurzaam aanplanten en gebruiken, zodat bomen en mensen in harmonie met elkaar samen kunnen leven? Verschillende standpunten komen aan de orde met betrekking tot bescherming én verantwoord gebruik. Een mooi en informatief boek voor iedereen met een hart voor klimaat en bomen en een oog voor de huidige trends in de bomenwereld.

Onder andere online te koop bij Bol.com en Bruna. Nog fijner natuurlijk als je het boek bij je eigen lokale boekhandel koopt.

Magazine: Wantij (online)

Het gratis magazine van de Zeeuwse Milieufederatie bevat interessante artikelen over het zoeken naar balans aan de Zeeuwse kust. Hoe houd je het mooie landschap in stand met de toestroom van projectontwikkelaars? Ofwel de ‘verroompottisering’ van het landschap. Op pagina 18 lees je hoe vier Zeeuwse hotels de handen ineen slaan en voor iedere gast een boom planten.

Magazine downloaden

Boek: Het verborgen leven van bomen 

Al wat eerder verschenen maar nog steeds interessant: Het verborgen leven van bomen van Peter Wohlleben.

In het bos gebeuren verbazingwekkende dingen: bomen communiceren met elkaar. Bomen die niet alleen liefdevol voor hun nageslacht zorgen, maar ook voor hun oude en zieke buren. Bomen met emoties, gevoelens en een geheugen. Moeilijk te geloven? Misschien, maar het is waar!

Boswachter Peter Wohlleben vertelt fascinerende verhalen over de onverwachte en ongelooflijke vaardigheden van bomen. Hij combineert de laatste wetenschappelijke inzichten met zijn eigen ervaringen uit het bos, en creëert zo een opwindende nieuwe kennismaking met levende wezens die we dachten te kennen, maar nu pas echt leren begrijpen. En zo betreden we een compleet nieuwe wereld…

Het geheime leven van bomen is een onweerstaanbare liefdesverklaring aan het bos.

Onder andere te koop bij Bol.com en Bruna. Kijk vooral ook bij je lokale boekhandel.

Tags: