Plantdagen ‘Bomen zijn baas’ waren groot succes

1 april 2021

Plantdagen ‘Bomen zijn baas’ waren groot succes

De laatste bomen en struiken van de actie ‘Bomen zijn baas’ in Groningen zijn inmiddels opgehaald bij Tuincentrum Rutgers in Paterswolde. De gemeente Groningen is hiermee zo’n 5.000 bomen en struiken rijker.

Begin deze maand maakten Landschapsbeheer Groningen en de Natuur en Milieufederatie Groningen (NMG) bekend dat de eerste ronde van de actie Bomen zijn baas in de gemeente Groningen van start ging. Binnen enkele dagen waren alle inheemse bomen en struiken gereserveerd.

Met de actie ‘Bomen zijn baas’ trekken de NMG en Landschapsbeheer Groningen de komende drie jaar de provincie Groningen door om zoveel mogelijk inwoners te motiveren bomen te planten. Er wordt gewerkt met lokale kwekers. Het aanbod past bij de bodem en er is keuze uit ongeveer 40 soorten. De jonge boompjes van ongeveer 60 tot 80 cm hoog zijn aan te schaffen met een forse korting voor maar 1 euro per stuk. De provincie is verdeeld in 8 regio’s, de actie voor de eerste regio van de gemeente Groningen is dus inmiddels achter de rug. Het schema voor de andere regio’s is nog niet bekend.

 

Bomen zijn baas

Bomen verbeteren de biodiversiteit, zorgen voor het tegengaan van hittestress in de versteende omgeving, voor schaduw en verkoeling, houden water vast en nemen CO2 op. Bomen, houtwallen en bossen vormen in het landschap een belangrijke habitat voor vele soorten planten en dieren. We kiezen met deze actie voor inheemse soorten, die goed zijn voor de soorten die hier leven. En van meer groen in je omgeving word je bewezen gelukkiger. Oftewel: ‘bomen zijn baas.’

Tags: