Studenten roepen jongeren op om bomen te planten

Studenten roepen jongeren op om bomen te planten

Kort geleden stuurden de studenten van Hogeschool van Hall Larenstein een persbericht uit naar alle kranten. Hierin roepen zij alle jongeren van Nederland op om zelf een paar bomen te planten, als natuur-inclusieve bijdrage aan het klimaatbeleid. Lees hier hun persbericht:  

25 mei 2022

Persbericht

 

Studenten van Hogeschool van Hall Larenstein roepen alle jongeren van Nederland op om zelf een paar bomen te planten, als natuur-inclusieve bijdrage aan het klimaatbeleid

 

Bomen binden CO2, en zijn daarom belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering. En iedereen kan bomen planten. Studenten Bos- en Natuurbeheer en Tuin- en Landschapsinrichting van Hogeschool van Hall Larenstein, verenigd in studievereniging LaarX,  studievereniging Terra Partum en de Green Office VHL, roepen nu alle jongeren van Nederland op om zelf een paar bomen te planten (en zullen dit natuurlijk zelf ook doen). Samen maken we het verschil!

 

Natuur-inclusieve aanpak van klimaatprobleem

Er zijn veel manieren om klimaatverandering tegen te gaan. We kunnen minder spullen kopen, de verwarming lager zetten, vaker vegetarisch eten. Bedrijven kunnen duurzaam produceren en overheden kunnen beleid ontwikkelen voor onze weg naar een klimaat-neutrale toekomst. Eén van de mooiste manieren is de natuur haar werk te laten doen. ‘Nature-based Solutions’ wordt dat genoemd. Oplossingen die op de natuur zelf gebaseerd zijn. Dat klinkt simpel, en dat is het ook. Het mooie van Nature-based Solutions is dat ze de wereld vaak ook mooier maken. Bomen binden CO2, maar bieden ook ruimte aan dieren, planten, biodiversiteit. In steden bieden ze verkoeling, kleur en leven.

Steeds meer mensen planten bomen

De voortdurende ontbossing in de wereld maakt de problemen rond klimaatverandering erger.

Steeds meer mensen beseffen dat de tijd gekomen is om het tij te keren. Dat we niet minder, maar juist veel meer bomen nodig hebben. Steeds meer mensen, in steeds meer landen, gaan daarom zelf bomen planten. In India, bijvoorbeeld, hebben maar liefst 1,5 miljoen vrijwilligers op één dag 66 miljoen bomen geplant, als onderdeel van een grote bomen-plant-campagne, die was opgezet naar aanleiding van het Klimaatakkoord in Parijs. En in de Filipijnen is iedere gezonde burger sinds kort zelfs bij wet verplicht om vanaf hun twaalfde elk jaar één boom te planten. Ook in Europa ziet men inmiddels wel in hoe belangrijk de aanplant van bomen is voor het klimaat. In de veelbesproken ‘Green Deal’ van de Europese Commissie is het voorstel opgenomen om de komende tien jaar twee miljard nieuwe bomen te planten in de EU.

 

Aan de slag in Nederland

Ook in Nederland zijn veel mensen begonnen met het planten, onder meer rond het initiatief ‘Plan Boom’ waarin diverse natuurorganisaties met burgers werken aan de aanplant van 10 miljoen bomen. Studievereniging LaarX,  studievereniging Terra Partum en de Green Office VHL, roepen nu alle jongeren van Nederland op om zelf een paar bomen te planten (en zullen dit natuurlijk zelf ook doen).

Samen maken we het verschil!

Tags: