Vier Zeeuwse hotels investeren in bos

20 mei 2021

Vier Zeeuwse hotels investeren in bos

Vier hotels op Walcheren investeren in Zeeuwse natuur. Zij planten 4000 bomen aan in het kader van Plan Boom en kiezen er bewust voor om deze aan te planten in eigen buurt, en wel in Biggekerke. Ze werken hiervoor samen met Staatsbosbeheer, Buitenfonds en Zeeuwse Milieufederatie. Met een hectare streekeigen bomen willen zij bijdragen aan een groener, gezonder en aantrekkelijker Walcheren en hiermee de voetafdruk en CO2-uitstoot van de recreant verkleinen. In totaal investeren de hotels tezamen ruim 22.000 euro. Dit is niet alleen voor de aanplant, maar ook voor het duurzaam beheer van het bos gedurende vijftig jaar. Dit initiatief vanuit de recreatiesector is uniek voor Nederland en kan een voorbeeld zijn voor anderen!

Sparen voor bomen

Hotelmanager en initiatiefneemster, Eva van de Parel van Cityhotel Wood uit Middelburg vertelt enthousiast hoe zij samen met haar gasten spaart voor het bomenplan. Zo doneert het hotel € 1,50 als een gast rechtsreeks via hun hotelwebsite of de receptie boekt, of een (elektrische) fiets huurt of wanneer een gast besluit om de dagelijkse kamerschoonmaak over te slaan. Ook kilometers van de heen- en terugreis kunnen worden gecompenseerd. Er zijn nog drie andere hotels uit de Seayou Zeeland groep, die sparen voor meer groen, namelijk Hotel Bommeljé uit Domburg, Duinhotel Tien Torens uit Zoutelande en Strandhotel uit Zoutelande. Zeeuwse recreatiesector plant bomen

Biodiversiteit neemt toe

Komende winter zullen diverse bomen als meidoorn en hondsroos worden aangeplant, die een thuis en voedselplek zijn voor veel bijensoorten en vogels. In het bos, dat groter is dan de geplande hectare vanuit Plan Boom, zullen ook wandelpaden worden aangelegd. Hoe leuk is het om als toerist het bos te bezoeken en je bijdrage aan het groen met eigen ogen en neus te zien en ruiken.

Recreatie en natuur gaan hand in hand

ZMf, die samen met de hotels het idee heeft uitgewerkt, vindt het een prachtig en creatief initiatief, dat laat zien dat de recreatiesector haar verantwoordelijkheid wil nemen in het ontwikkelen en behouden van een mooie groene omgeving. ZMf hoopt dat meer Zeeuwse recreatiebedrijven dit voorbeeld gaan volgen. In het kader van Plan Boom streeft de ZMf in Zeeland in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer om 380.000 bomen te planten; voor elke Zeeuw een boom.

Buitenfonds

Het realiseren van nieuwe bos doet Staatsbosbeheer samen met Buitenfonds. Daarvoor werken ze samen met het bedrijfsleven. Staatsbosbeheer en Buitenfonds zien er ook op toe dat de bijdragen worden ingezet voor de afgesproken projecten. Buitenfonds is dan ook verantwoordelijk voor de samenwerking tussen Staatsbosbeheer en Seayou Zeeland.

Tags: