Plan Boom Utrecht – Uitdeelactie Kleine Landschapselementen 27 januari 2023

Plan Boom Utrecht - Uitdeelactie Kleine Landschapselementen 27 januari 2023

Plan Boom Utrecht deelt dit jaar boompjes uit waarmee landschapselementen kunnen worden aangelegd! Op deze pagina vind je meer informatie over deze actie. Let op: de inschrijving voor deze actie is inmiddels gesloten.

Let op: de inschrijving voor deze actie is inmiddels gesloten. Op de hoogte blijven van de uitdeelacties van Plan Boom? Via dit formulier blijf je op de hoogte.

 

Op 27 januari 2023 worden er op twee locaties in de provincie Utrecht verschillende inheemse boompjes uitgedeeld waarmee boeren of andere grondeigenaren een landschapselement kunnen aanleggen. Landschapselementen, zoals houtsingels, spelen een belangrijke rol in het karakteristieke Utrechtse landschap. Helaas is sinds het begin van de 20ste eeuw het aantal landschapselementen behoorlijk afgenomen – werk aan de winkel dus! Lees hieronder welke landschapselementen er in deze actie worden uitgedeeld en hoe je mee kunt doen.

Tijdens deze uitdeelactie worden boompakketten uitgedeeld waarmee landschapselementen aangelegd kunnen worden. Er is keuze tussen twee elementen: een houtsingel en een geriefhoutbosje. Op deze pagina lees je meer over de boomsoorten en aantallen per pakket.

Houtsingel

Een houtsingel is een met bomen beplante strook langs een sloot, die vooral een functie heeft als veekering en eigendomsgrens. Naast veekering en eigendomsgrenzen kon het hout gebruikt worden als brandhout, voor bonenstaken of als stelen voor gereedschap. In dit pakket vind je:

  • Aantal: 300 jonge boompjes (ca. 40 cm): 100 stuks per soort
  • Soort: meidoorn, lijsterbes, zomer eik, zomer linde, veldesdoorn en zwarte els
  • Inheems en duurzaam gekweekt
  • Instructies voor de aanplant en het beheer van een houtsingel

De inschrijving voor deze actie is inmiddels gesloten. Op de hoogte blijven van de uitdeelacties van Plan Boom? Via dit formulier blijf je op de hoogte.

Geriefbosje/hakhoutbosje

Een geriefhoutbosje is een aangeplant bosje met boomsoorten waarvan het hout gebruikt kan worden voor gereedschapsstelen, bezems of als brandhout. In het westen van de provincie Utrecht wordt het bosje vaak beschermd door een ringsloot. Hierdoor kan er geen vee in komen. In dit pakket vind je:

  • Aantal: 500 jonge boompjes (ca. 40 cm): 250 stuks per soort
  • Soort: gewone es en zwarte els (bij hoge grondwaterstand) of haagbeuk en zomereik (bij lage grondwaterstand)
  • Inheems en duurzaam gekweekt
  • Instructies voor de aanplant en het beheer van een geriefhoutbosje

De inschrijving voor deze actie is inmiddels gesloten. Op de hoogte blijven van de uitdeelacties van Plan Boom? Via dit formulier blijf je op de hoogte.

Je kunt je tot en met 15 januari 2023 aanmelden voor deze actie. Er is beperkte beschikbaarheid, op=op. We behandelen de aanvragen op basis van de toegevoegde landschappelijke waarde van het element. Na aanmelding ontvang je nog bericht of je aanvraag is goedgekeurd. Mocht je hulp nodig hebben bij het de aanplant of het beheer, kun je dit aangeven op het aanvraagformulier.

Je bent zelf verantwoordelijk voor afstemming met de grondeigenaar en het eventueel regelen van de benodigde vergunning.

Vragen over deze actie? Mail dan naar Isabel Kruisheer, i.kruisheer@nmu.nl.