Plan Boom Utrecht – Uitdeelactie Kleine Landschapselementen 27 januari 2023

Plan Boom Utrecht - Uitdeelactie Kleine Landschapselementen 27 januari 2023

Plan Boom Utrecht deelt dit jaar boompjes uit waarmee landschapselementen kunnen worden aangelegd! Op deze pagina vind je meer informatie over deze actie.

Op 27 januari 2022 worden er op twee locaties in de provincie Utrecht verschillende inheemse boompjes uitgedeeld waarmee boeren of andere grondeigenaren een landschapselement kunnen aanleggen. Landschapselementen, zoals houtsingels en boomgroepen, spelen in belangrijke rol in het karakteristieke Utrechtse landschap. Helaas is sinds het begin van de 20ste eeuw het aantal landschapselementen behoorlijk afgenomen – werk aan de winkel dus! Lees hieronder welke landschapselementen er in deze actie worden uitgedeeld en hoe je mee kunt doen.

Tijdens deze uitdeelactie worden boompakketten uitgedeeld waarmee landschapselementen aangelegd kunnen worden. Er is keuze tussen drie elementen: een boomgroep, houtsingel en geriefhoutbosje. Op deze pagina lees je meer over de boomsoorten en aantallen per pakket.

Boomgroep

Een boomgroep bestaat uit minstens drie bomen, die samen een groep vormen. Boomgroepen werden oorspronkelijk aangeplant in weilanden ter beschutting van het vee tegen weersinvloeden en om de landschappelijke kwaliteit van een gebied te versterken, met name op landgoederen. In dit pakket vind je:

 • Aantal: 12 jonge boompjes (ca. 40 cm): 4 stuks per soort
 • Soort: zomer eik, zomer linde en veldesdoorn
 • Inheems en duurzaam gekweekt
 • Instructies voor de aanplant en het beheer van een boomgroep

Naar de bestelpagina

Houtsingel

Een houtsingel is een met bomen beplante strook langs een sloot, die vooral een functie heeft als veekering en eigendomsgrens. Naast veekering en eigendomsgrenzen kon het hout gebruikt worden als brandhout, voor bonenstaken of als stelen voor gereedschap. In dit pakket vind je:

 • Aantal: 300 jonge boompjes (ca. 40 cm): 100 stuks per soort
 • Soort: meidoorn, lijsterbes en zwarte els
 • Inheems en duurzaam gekweekt
 • Instructies voor de aanplant en het beheer van een boomgroep

Naar de bestelpagina

Geriefbosje/hakhoutbosje

Een geriefhoutbosje is een aangeplant bosje met boomsoorten waarvan het hout gebruikt kan worden voor gereedschapsstelen, bezems of als brandhout. In het westen van de provincie Utrecht wordt het bosje vaak beschermd door een ringsloot. Hierdoor kan er geen vee in komen. In dit pakket vind je:

 • Aantal: 500 jonge boompjes (ca. 40 cm): 250 stuks per soort
 • Soort: gewone es en zwarte els (bij hoge grondwaterstand) of haagbeuk en zomereik (bij lage grondwaterstand)
 • Inheems en duurzaam gekweekt
 • Instructies voor de aanplant en het beheer van een boomgroep

Naar de bestelpagina

Je kunt je tot en met 15 januari 2023 aanmelden voor deze actie. Er is beperkte beschikbaarheid, op=op. We behandelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Daarbij kijken we echter wel of de aanplantlocatie geschikt is. Na aanmelding ontvang je nog bericht of je aanvraag is goedgekeurd. Mocht je hulp nodig hebben bij het de aanplant of het beheer, kun je dit aangeven op het aanvraagformulier.

Je bent zelf verantwoordelijk voor afstemming met de grondeigenaar en het eventueel regelen van de benodigde vergunning.

Vragen over deze actie? Mail dan naar Isabel Kruisheer, i.kruisheer@nmu.nl.