Zoeken
Sporkehout weetjes
Sporkehout weetjes
Veel plezier met je Sporkehout. Je hebt een mooie waardevolle boom voor je tuin. Hieronder lees je een aantal leuke weetjes over je boom.
Leuke weetjes over Sporkehout
- Door zijn lange bloeiperiode van april tot september is hij belangrijk voor honingzoekende bijen. Naast bijen trekt de Sporkehout ook vogels en (nacht) vlinders aan. De boom is een waardplant voor de rups van de citroenvlinder.
- De bloemen zijn klein en romig witgroen.
- De ronde bessen rijpen ongelijkmatig aan de struik. Zo kan een deel van de bessen nog groen zijn, terwijl een ander deel halfrijp lichtrood en en tegelijkertijd rijpe bessen die zwart van kleur zijn. De bessen zijn gifig voor mensen, als je er heel veel van eet.
- De gedroogde barst van de Sporkehout veroorzaakt braken en werd vroeger als laxeermiddel gebruikt. Aan deze eigenschap dankt de boom zijn naam tweede Nederlandse naam ‘Vuilboom’.
- Het hout van Sporkehout bestaat uit geelachtig spinthout rond een roodgele kern. Het werd vroeger ook voor de buskruitfabricage gebruikt. Men heeft er ook wol mee geverfd.
- Het buigzame hout gebruikte men in de negentiende eeuw voor lemen vakwerkwanden met ‘vitselstek’: het vlechtwerk dat met leem en strohaksel werd aangesmeerd.