Plan Boom Utrecht voor woningcorporaties: Verhoog het welzijn van huurders met Plan Boom Utrecht

Groen bij uw woningen

Veel woningcorporaties zetten in op vergroening van hun gebouwen, maar stuiten hierbij soms op obstakels bij de uitvoer. Plan Boom Utrecht biedt uitkomst door kant-en klare bomenacties aan te bieden in de hele provincie Utrecht. Zo helpen we u eenvoudig uw
klimaatadaptatie doelstellingen te behalen. En: een lach op het gezicht van uw huurders te toveren!

Verhoog het welzijn van huurders met Plan Boom Utrecht

Plan Boom Utrecht is een project van de Natuur en Milieufederatie Utrecht, waarin we zoveel mogelijk extra bomen planten in de provincie Utrecht. Dit doen we door plantacties te organiseren, in samenwerking met gemeentes, bedrijven en woningcorporaties. Meer weten over hoe eerdere Plan Boom acties in samenwerking met woningcorporaties eruit zagen? Bekijk de verslagen van Plan Boom acties in Gebouwendriften in Nieuwegein en de Schildersbuurt in Bunschoten.

Hoe het werkt

Met een wijkgerichte uitdeelactie delen we een fruitboom uit aan de inwoners van één specifieke wijk. Dit kan bijvoorbeeld een wijk zijn waar de woningcorporatie al werkzaamheden uitvoert, als cadeautje aan de bewoners. Of het kan een versteende wijk zijn, waarvan u denkt dat deze extra vergroening verdient. De wijkgerichte aanpak is gericht op inclusiviteit en laagdrempeligheid, zodat ook mensen zonder groene vingers mee kunnen doen. Bij de organisatie en communicatie van de actie zorgen we ervoor dat alles zo makkelijk mogelijk is voor de bewoners. Daarom regelen we ook vrijwilligers die kunnen helpen bij het planten van de boom in de tuin, als bewoners dat fijn vinden. We maken een flyer specifiek voor de wijk en gaan persoonlijk langs de deuren om deze aan te bieden en over de actie te vertellen. Zo houden we het contact met de wijkbewoners persoonlijk. Daarnaast bieden we uiteraard ook digitale communicatiemiddelen aan
(website, social media) en zoeken we de lokale pers op om de actie te promoten.

Kosten

Deze actie bieden we, afhankelijk van de precieze uitwerking, aan vanaf €10.000 ex btw. Met dit bedrag kunnen we biologisch en lokaal gekweekte fruitbomen (appels- of peren) uitdelen aan 80 huishoudens, inclusief boompaal en -band. Bewoners kunnen dan meedoen voor €5. De woningcorporatie draagt €35 per bewoner bij. Een andere eigen bijdrage is ook mogelijk, maar we raden wel aan om de financiële drempels voor huurders zo laag mogelijk te houden.

“Veel mensen hebben één of meerdere bomen aangeplant en daarmee is een bijdrage geleverd aan meer groen, een verfraaiing van het landschappelijke beeld, verhoging van de biodiversiteit en een stukje bewustzijn (natuur en milieu) bij onze inwoners. Deze bomenactie is in mijn ogen zeer zinvol en een goede manier om gemakkelijk een goede bijdrage te leveren aan groen, landschap en biodiversiteit. De samenwerking met NMU was prettig en praktisch, je wordt als gemeente op een goede manier door hen ontzorgd, in de praktische organisatie en communicatie.”

Koen Helling, Beleidsmedewerker Natuur, Landschap en Recreatie/Landschapscoördinator bij gemeente Houten

Wil je meer weten? Neem contact op met Isabel!

Profiel Isabel Kruisheer

Isabel Kruisheer

Medewerker duurzame landbouw, natuur, mobiliteit en schone lucht